نخستین تفاهمنامه و قرارداد محرمانگی مبتنی بر چارچوب قراردادی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، بین این شرکت و کنسرسیومی متشکل از شرکتهای بین المللی امضا شد. این قرارداد اولیه با مدلی متفاوت از IPC برای توسعه دو میدان کرنج و شادگان امضا شده است و کنسرسیوم مربوطه 6 ماه فرصت دارد بر اساس مطالعات، طرح خود را به شرکت مناطق نفت خیز جنوب ارائه کند.
مدل «نفت خیز جنوب» چه فرقی با Ipc دارد؟
به گزارش یزد فردا ، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب یکی از شرکت های بهره بردارِ زیرمجموعه شرکت ملی نفت است که هم اکنون بیش از 80 درصد نفت کشور را تولید می کند. بعد از طرح قراردادهای جدید نفتی (IPC) اخباری مبنی بر مخالفت این شرکت با این مدل قراردادی منتشر می شد که رسما تایید نشد. اما این شرکت به طور موازی یک مدل قراردادی برای جذب سرمایه و تکنولوژی خارجی طراحی کرد و به تصویب وزارت نفت رساند. در این مدل قراردادی بر خلاف IPC راهبری قرارداد با کارفرما یعنی شرکت ملی مناطق نفت خیز است و فرایندهای مختلف (مثلا برنامه ریزی توسعه، نقشه برداری، حفاری، نصب تجهیزات، تامین مالی و...) را به صورت خرید خدمت به شرکت های عضو کنسرسیوم می سپارد. لذا در این مدل بر خلاف IPC ریسک بر عهده کارفرما یعنی طرف ایرانی است. به همین خاطر دریافتی طرف خارجی بسیار کمتر است و فقط در ازای خدمات ارائه داده شده پول می گیرد و از پاداش ( که معمولا در ازای تقبل ریسک پرداخت می شود) خبری نیست. بسیاری از منتقدان IPC معتقد بودند با چنین مدلی (مدل مناطق نفت خیز) می توان با هزینه کمتر سرمایه و تکنولوژی جذب کرد و میادین نفتی کشور را توسعه داد. زمان قراردادها نیز در IPC بیست ساله اما در مدل نفت خیز جنوب پنج ساله است.
میادین کرنج و شادگان چقدر مهم اند ؟
میدان نفتی کرنج در سال 1342 کشف شد و حدود 10 میلیارد بشکه (با این رقم یکی از 10 میدان نفتی بزرگ ایران است) نفت درجا دارد که نیمی از آن قابل برداشت است. طبق آخرین اخبار روزانه بیش از 200 هزار بشکه نفت از این میدان تولید می شود. میدان شادگان نیز در سال 1347 کشف و بهره برداری از آن از سال 1367 آغاز شد و هم اکنون روزانه 66 هزار بشکه نفت از آن برداشت می شود. به گزارش وزارت نفت، عالی پور، مدیرعامل مناطق نفت خیز جنوب گفته است که با توجه به طول عمر بالای هر دو میدان، قرارداد جدید برای افزایش ضریب بازیافت این دو میدان امضا می شود.آن گونه که شانا گزارش کرده، کنسرسیوم طرف قرارداد شرکت مناطق با عنوان "پرگس" متشکل از ١١ شرکت اروپایی، کانادایی، آسیایی و دانشگاه صنعتی شریف امضا شد که شرکت PERGAS مدیریت این کنسرسیوم را بر عهده دارد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 23,نوامبر,2024